KBT-terapi

Kognitiv beteendeterapi är en mycket hjälpsam metod att använda då vi vill förstå oss själva och göra förändringar i syfte att må bättre. Jag kan t.ex. hjälpa dig med: stress, sömnproblem, oro,

sorg, ångest, trauma, ilskeutbrott, relationsproblem, social fobi, nedstämdhet, låg självkänsla, ätstörning, eller att bara allmänt stå ut med livet.

Terapi enligt KBT, Kognitiv beteendeterapi

Inom kognitiv beteendeterapi tittar man på hur tankar, känslor och beteenden påverkar varandra. Om du kommer till mig i samtal, kommer vi tillsammans analysera vad som vidmakthåller dina problem och vad som kan vara hjälpsamma strategier för att ta sig vidare. Terapiformen bygger mycket på samarbetet mellan oss.


Exempelvis kan det visa sig att du dricker alkohol för att hantera din ångest för stunden, men att det leder till att ditt dåliga mående ökar på sikt. Då kan du behöva hjälp att hantera ångesten på annat sätt. Ett annat exempel kan vara att du inte visar dig i baddräkt för att du skäms över din kropp, men att det vidmakthåller skammen. Då kan du behöva hjälp att jobba med acceptans över kroppen, våga visa dig och leva livet fullt ut.

Frågor och svar om KBT-terapi:


1. Hur länge går man i terapi?


KBT-terapi kan anpassas till olika förutsättningar, t.ex. olika tidslängder. Hur länge du går hos mig väljer du, men självklart hinner vi arbeta mer grundläggande om vi har fler samtal på oss. Krissamtal eller andra stödjande samtal kan räcka med ett par stycken, medan vi kan behöva ca 10 samtal för att hinna igenom en behandling för t.ex. stress eller sömnproblem. Vid mer komplex problematik behövs det oftast längre tid, men återigen är det du som väljer hur länge du vill jobba med dina frågor ihop med mig.



2. Vad pratar vi om vid ett första samtal?


Efter en presentation, kommer jag vilja höra vad som är anledningen till att du bokat tid. Jag kommer sedan fråga lite vidare kring din situation och bakgrund till den problematik du sökt stöd för. Du väljer själv hur mycket du vill dela med dig så här i början, men de flesta brukar tycka det är oväntat enkelt att berätta privata saker om sig själva när de väl är i terapirummet och de vet att den de pratar med har tystnadsplikt. Därefter utforskar vi vad du har för mål med terapin. Om det känts bra att komma till mig, bokar vi in fortsatta samtal.



3. Hur ser ett typiskt terapisamtal ut?


Ett typiskt samtal inleds alltid med att jag kollar av hur dagsläget är med dig. Hur du mår och om det hänt något särskilt sedan sist. Jag kommer också följa upp kring det område i ditt liv som du valt att jobba med hos mig. Om du t.ex. sökt terapi p.g.a. ångest, är det viktigt att följa upp hur mycket ångest du haft den senaste veckan och i vilka situationer. Dessutom kanske du jobbat med någon uppgift kring din ångest, och då vill jag förstås höra hur det gått. Sedan bestämmer vi vad vi ska fokusera på idag och arbetar sedan vidare med det/dessa teman. I slutet summerar vi och resonerar kring vad du tar med dig från sessionen och om det är något du kan och vill jobba vidare med till nästa gång vi ses.



4. Vad förväntas jag göra?


KBT bygger på samarbete mellan dig och mig, så vi behöver båda vara aktiva. Men min roll är att hjälpa dig lyckas med din del, så var inte orolig för att du inte skulle prestera tillräckligt. Jag kommer anpassa mig och mitt sätt att arbeta efter dina förutsättningar och önskningar. Om du är en person som vill utvecklas och nå dina mål snabbt, kommer jag ge dig utmaningar som möter det, men om du är en person som mest vill prata av dig så kommer jag instället finnas där och lyssna. 



5. Om jag inte vet vad jag vill eller inte har ett tydligt problem?


Man kan gå i terapi av olika skäl. Ibland finns det ett tydligt syfte och målsättning, medan det ibland är mer otydligt. Då kanske man kommer med funderingar man behöver ventilera med någon utomstående. En vanlig situation är också att man vet att man har ett problem, men att man är ambivalent inför att göra en förändring. Ett beteende som utifrån kan verka självklart att man bör förändra, kan fylla en viktig funktion för individen. Det är därför vanligt att man i terapi ägnar tid åt att utforska och öka motivationen till förändring. 



6. Kommer vi prata om min barndom?


För att de flesta KBT-behandlingar ska fungera behöver du inte berätta om din uppväxt, men det är å andra sidan inte heller fel att tillsammans utforska vad du har med dig för förutsättningar ifrån den. Den fördjupade analysen kan ofta ge viktiga insikter. Oftast kan du alltså välja om du främst vill titta framåt eller blicka bakåt. Om du däremot behöver hjälp att bearbeta/förhålla dig till barndomstrauman, behöver vi förstås blicka bakåt. Då kommer vi plocka in din historia i terapirummet.



7. Varför ska jag välja KBT?


Olika terapiformer passar olika personer, så om du inte har trivts med en, kan det vara värt att testa en annan. KBT är också en väldigt bred metod som kan bedrivas på olika sätt, så det är viktigt att hitta en terapeut som jobbar på ett sätt du gillar. KBT är en relativt konkret och strukturerad terapiform. Terapeuten är också mer aktiv än i vissa andra terapiformer och ett vanligt inslag i sessionerna är det som kallas psykoedukation, att terapeuten presenterar kunskap i syfte att hjälpa patienten framåt. Om patienten lider av ångest, kan det t.ex. handla om vad som händer under en panikångestattack eller hur andningen kan påverka ångestnivån i kroppen.



8. När vet man att man är klar? 


Grunden är att du alltid kan välja att avsluta kontakten med mig när du vill. Du avgör om du känner dig hjälpt av samtalen med mig och när du är klar. Vissa terapier har ett tydligare upplägg och avslut (t.ex. behandlingar för avgränsade problemområden såsom sömnproblem eller panikångest), medan andra inte har det. Därför kan det ibland vara svårt att avgöra själv när man är redo att klara sig utan stöd, särskilt om vår kontakt har varit längre. Detta är därför något vi behöver prata om då och då under tiden vi ses.




Välkommen till mig, en legitimerad psykoterapeut i KBT,

verksam vid Odenplan, Stockholm (samt online)!